U ljetnim mjesecima često smo izloženi ubodima i uznemiravanju od strane komaraca.Početak ovog ljeta je obilježen nezapamćenom najezdom ovih insekata, prvenstveno na poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine.

Osim što su molestanti (napasnici), koji dosađuju ljudima i ometaju ih pri boravku u prirodi, radnim ili rekreativnim aktivnostima itd., poznato je da komarci  mogu biti prenosnici (vektori) niza uzročnika zaraznih bolesti, kao što su malarija, žuta groznica, groznica Zapadnog Nila, itd.  Stoga, suzbijanje komaraca i zaštita od njihovog djelovanja imaju veliki javno zdravstveni značaj. Osim organiziranog javno zdravstvenog djelovanja i provođenja programa općih mjera za suzbijanje komaraca, podsjećamo na važnost individualnih mjera zaštite od komaraca, koje možete i sami poduzeti i zaštititi se od njihovog djelovanja:

  • Ukoliko je moguće, izbjegavati boravak na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore.
  • Prilikom boravka na otvorenom, nositi odjeću dugih rukava i nogavica.
  • Koristiti repelenate, sredstava koja odbijaju komarce, a nalaze se u raznim oblicima (kreme, sprejevi). Neophodno je da pri upotrebi repelenata strogo slijedite upute proizvođača dotičnog sredstva, kao i opće upute za njihovu primjenu:

-       Repelente primjeniti u vrijeme djelovanja komaraca odnosno od sumraka do zore.

-       Sredstvo primjeniti na otkrivene dijelove tijela, izbjegavajući prekomjerno nanošenje.

-       Voditi računa da repelant ne dođe u kontakt sa sluznicama nosa, očiju, usta, a  ako je u obliku spreja, ne raspršavajte ga direktno na lice, naprskajte ga na ruke i razmažite po licu.

-       Djeca ne treba sama da stavljaju repelent, niti ga treba djeci nanositi na ruke i u blizinu očiju.

-       Ne primjenjivati repelent na kožu izgorjelu od sunca, niti na oštećenu kožu.

-       Nakon nanošenja repelenta oprati ruke.

-       U uvjetima visoke vlažnosti i velike vrućine, repelent češće nanositi  (npr. svaka 3-4 sata).

-       Preporučena doza repelenta ne smije se prekoračiti, posebno kada su u pitanju djeca i, napominjemo ponovno, potrebno se striktno pridržavati uputa proizvođača.

-       Nakon povratka u zatvoreni prostor, zaštićen od komaraca, oprati kožu vodom i sapunom.

-       Da bi stambeni prostor bio zaštićen od ulaska komaraca, prozore i vrata  zaštiti gustim mrežama. 

Individualnim djelovanjem može se doprinijeti i smanjenjenju broja komaraca u okolini, tako što će se ukloniti njihova potencijalna staništa – u dvorištima i baštama ukloniti predmete u kojima se može nakupiti voda, ukloniti nakupljenu vodu (npr. lokve, kanali), bavče i kante s vodom zatvoriti poklopcem; otvorene bazene i ukrasne fontane propisno održavati; propisno odlagati čvrsti otpad, održavati septičke jame i držati ih zatvorenim.

Ako se nakon uboda komaraca, ispolje teški simptomi poput visoke temperature, bolova u zglobovima, otoka, osjećaja gušenja, pada pritiska, poremećaja svijesti, neophodno je hitno potražiti medicinsku pomoć!

Ako putujete  u zemlje u kojima je  povećan rizik od oboljenja koje mogu prenijeti komarci, obratite se ljekaru koji će vas informirati o potrebi za vakcinacijom i ostalim preventivnim mjerama.

Izvor: ZZJZFBiH

Brzi kontakt

Adresa:
Gnojnice bb (Kraljević), 88201 Blagaj
Tel:
+387 36 584 260
Fax:
+387 36 584 260
Website:
www.agrariacoop.com
Email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ukratko o nama

Agrariacoop sanitarna zaštita d.o.o. Mostar osnovana je 1994.godine. Osnovna djelatnost poduzeća je pružanje usluga iz domena dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Povežite se