Najezda zmija ! Doznajte koje su opasne

Zbog najezde glodavaca koji traže hranu, kuće i dvorišta okupirale su zmije i izazvale paniku. U Hrvatskoj je najopasnija riđovka, ali zakon ne regulira troškove vraćanja u prirodu.

Glodavci bježe s polja i prilaze domovima u potrazi za bilo kakvom hranom. A slijede ih zmije, objasnio je to Darko Karamazan, jedini ovlašteni zmijar u Hrvatskoj, piše portal 24sata.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, nabrojimo koje vrste zmija se mogu naći:

1. bosanski sargan – rijetka vrsta sarke, otrovnica
2. sarka i bosanski sargan u drugoj varijanti- otrovnice, ulaze i u vodu
3. poskok – otrovnica, postoji jos i jako rijetka otrovnija varijanta, sa crvenom kockom umjesto crne
4. bjelouska – lijepa i neotrovna
5. smuk – jako korisna zmija,neki je nazivaju i kucnom,voli piti mlijeko i trijebi sve vrste otrovnica. Nakon rata je zabiljezena pojava ovih bezopasnih zmija sa duzinom od skoro 2 metra.

Inače, Karamazan je potvrdio da je u četvrtak u osječkoj bolnici na ginekologiji liječnik uhvatio bjeloušku. Prisjetio se i užasa koji je zavladao i u ovo doba prošle godine.

- Panično su me zvale tete iz vrtića u Slavonskom Brodu da odmah dođem jer su vidjele zmije na mjestu na kojem se djeca igraju. Uplašile su se za djecu. Kad sam došao, pronašao sam ih i bez problema uhvatio. Nakon toga tete dva tjedna nisu djecu puštale iz vrtića da se igraju – objasnio je. Ove godine zmije su već okupirale dvorišta obiteljskih kuća, bunare…

Dodao je da će sad zmija biti još više. Riđovke, koje su bile u vrtiću, najopasnije su zmije u Hrvatskoj. Karamazan upozorava da je problem što je kod nas zakonski nedorečeno tko snosi troškove hvatanja i vraćanja zmija u prirodu. No onaj tko ubije zmiju u svom dvorištu platit će kaznu od 7000 kuna. Kaže da to treba pod hitno riješiti, prenose 24sata.

(Doznajemo.com)

Brzi kontakt

Adresa:
Gnojnice bb (Kraljević), 88201 Blagaj
Tel:
+387 36 584 260
Fax:
+387 36 584 260
Website:
www.agrariacoop.com
Email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ukratko o nama

Agrariacoop sanitarna zaštita d.o.o. Mostar osnovana je 1994.godine. Osnovna djelatnost poduzeća je pružanje usluga iz domena dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Povežite se