Glodavci

GLODAVCI
Glodavcii (Rodentia) su najveći red sisara. Ova skupina broji oko 2.270 vrsta, što čini oko 42% svih vrsta sisara.Ime „glodavci“ potiče od osobine glodavaca da moraju čitav život da glođu, jer im čitav život rastu zubi, pa moraju da ih troše.
Latinski izraz Rodentia je nastao na sličan način, od riječi rodere (glodati) i riječi dens (zub).
Oblik tijela glodavca je uglavnom vrlo sličan, osim malog broja izuzetaka, koji su zbog prilagođavanja posebnim uvjetima života razvili i neke posebne tjelesne osobine (odskočne noge, noge za kopanje, letne kožice i sl.).
Najvažnija fizička osobina glodavaca su povećani sjekutići gornje i donje vilice. Zubi glodavaca po pravilu nemaju korijen. Prema mjestu izrastanja zuba imaju zubnu šupljinu i rastu tijekom cijelog života.
Većina glodavaca su noćne životinje ili su aktivniji u sumrak, ali ih se, naravno, može sresti i po danu, osobito ako ih brojčano ima više na nekom području.
Zbog izuzetne reproduktivne moći, preživljavanja  u ekstremno teškim uvjetima većina štetnih glodavaca je zastupljena u svim djelovima svijeta, a posebno sivi i crni pacov, kao i kućni miš pa ih sa pravom smatramo kozmopolitskim životinjama.
Sivi pacov jedan je od najreproduktivnijih. Koti se  oko pet puta u tijeku godine, sa okotom od 6-12 mladih koje nose do 22 dana, tako da u idealnim uvjetima za godinu dana od mužjaka i ženke sivog pacova moguć je okot od  2000-4000 jedinki.
Važna osobina glodavaca je i da su veoma inteligentne životinje, kao i da imaju strah od nepoznatog.Pojava koja govori tome u prilog je da kod pronalaska hrane prvo šalju najstarije jedinke među njima i promatraju djelovanje hrane na njih, kako bi se uvjerili da je sigurna za konzumaciju.Zbog naprijed navedenog u mamke se stavlja otrov sporog djelovanja, kako bi ih smrt zaticala kasnije, kada više ne sumnjaju da je uzrok pomora hrana koju su konzumirali.

GLODAVCI U URBANIM SREDINAMA
Glodavci predstavljaju veliki veliki problem u svakoj urbanoj sredini.Gradovi imaju mrežu podzemnih instalacija i raznih cjevovoda gdje se stvaraju dobri uvjeti za skrivanje i život glodavaca, a po najviše pacova.Stoga često i nismo svjesni da pod našim nogama postoji  pravni paralelni grad glodavaca.Podzemni tuneli su nedostupni za postavljanje mamaca koji se koriste za suzbijanje miševa i pacova, te je njihovo potpuno istrebljenje nemoguće.
Pacovi su dosta inteligentne životinje i vrlo oprezne, sa dobro razvijenom hijerarhijom.Uglavnom se sreću oko kontejnera, blizu šahtova, na divljim deponijama i slično.Mogu se opaziti na mjestima gdje je manja cirkulacija ljudi, jer im je strah od čovjeka urođen.Ukoliko je njihova pojava noću povremena, može se reći da ih na tom prostoru ima do 500, a ako se redovito viđaju noću i ponekad danju na tom području ih ima i do 1000.Pacov generalno izbjegava čovjeka, ali se dešava da zaluta i u prostor gdje borave ljudi.Kanalizaciona instalacija je put kojim pacov najčešće dospjeva u stambeni prostor, što je vrlo rijetko, ali se dešava.
Miševi za razliku od pacova u toplom dijelu godine uglavnom žive napolju, ne borave u podzemnim instalacijama, uglavnom se kriju po garažama, šupama, tavanima, rjeđe podrumima.Uglavnom traže mirna i suha mjesta gdje podižu svoje mlade i to i do 10 generacija godišnje.S jeseni traže sklonište od hladnoće i ulaze u domove.Pošto su vrlo vješti penjači, mogu se kretati fasdama i do viših spratova i ući kroz prozor. Tako ako se na vrijeme ne zaustave mogu da stvore leglo u kući.Sve ove navedene pojave su česte i zato je
potrebno preventivno zaštiti svoj prostor.

NAJPOZNATIJE VRSTE GLODAVACA

Sivi pacov (Ratus norvegicus) -

 
Relativno velika i jaka životinja, dužina njegovog trupa sa glavom kreće se od 20-30 cm.Noge su mu snažne, a izmedju prstiju se nalaze kožice koje mu služe za plivanje.Težina sivog pacova kreće se prosjećno između 300-400 gr, mada može da dosegne težinu i do 1 kg.Potencijal razmnožavanja je velik, što pored izrazite otpornosti je i osnovni razlog velike brojnosti.U ishrani nije probirljiv i spada u sveždere, a u slučajevima nedostatka hrane izražen je kanibalizam.Posjeduje snažnu muskulaturu i snažne vilice koje mu omogućavaju da kopa prolaze i kroz tvrdo zemljište.Zabilježeno je da bez većih problema pravi prolaze  kroz betonske zidove debljine 10 cm, drvene pregrade i druge čvrste materijale.Sve navedene osobine učinile su da je sivi pacov zauzeo većinu životnih staništa.


Domaći crni pacov (Rattus rattus) –

 
Dužina njegovog tijela uglavnom se kreće od 16-20 cm i po svom izgledu liči na većeg miša.Noge su mu kratke i debele sa razvijenim i razdvojenim noktima. Težina mu se kreće od 180-250 gr. Domaći pacov najradije  naseljava kuće, magacine hrane i u tim objektima najčešće boravi na tavanima. Hrani se pretežno biljnom hranom, međutim u nedostatku hrane biljnog porijekla jede i ostalu hranu. Intenzitet razmnožavanja im je znatno manji nego kod sivog pacova. Ženke se kote nekoliko puta godišnje i donose po 4-6 mladunaca.


Domaći kućni miš (Mus musculus) –

 
Domaći miš je sitna životinja čija dužina sa repom iznosi 15-18 cm, a težina oko 15 gr. Najčešće živi uz čovjeka po kućama, ostavama i magacinima hrane, a nisu rijetki slučajevi da žive na niskim temperaturama kao što su komore za zamrzavanje. Može živjeti u grupama i pojedinačno.Također ima veliki potencijal razmnožavanja.

Poljski miš ( Apodemus agrarius) –

 
Poljski miš nalazi uvjete za život u poljima i hrani se pretežno biljnom hranom. Međutim u ljetnom periodu jede i insekte. Ženka se koti nekoliko puta godišnje i okoti oko 5-7 mladunaca. Za 2-3 mjeseca mladi postaju polno zreli, pa se može i za ovu vrstu reći da ima veliki potencijal razmnožavanja.

Brzi kontakt

Adresa:
Gnojnice bb (Kraljević), 88201 Blagaj
Tel:
+387 36 584 260
Fax:
+387 36 584 260
Website:
www.agrariacoop.com
Email:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ukratko o nama

Agrariacoop sanitarna zaštita d.o.o. Mostar osnovana je 1994.godine. Osnovna djelatnost poduzeća je pružanje usluga iz domena dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Povežite se